Friden i zen

Många undrar hur zenlivet fungerar - hur kan en modern människa befinna sig i ett tillstånd av frid under mer än tio minuter åt gången?

.
.

De flesta bryr sig betydligt mindre om lära eller ordning eller historia än just detta - hur är man i frid en längre period? Ju äldre människor blir ju oftare innebär lycka just denna frid. Det är inte så mycket aktivism - vad ska vi göra? - som att finna ett sätt, en stil, ett tänkande som befinner sig i frid.

.
.

Zen är just den friden. För att säga det lite skämtsamt: frid är en rent formell sak!

.
.

Med det menas den Stora formen. Vi lever just nu i den. Vi har kropp, vi andas, vi ser färger och former runt omkring oss. Vi rör oss och uppfattar rörelse. Vi blir hungriga, vi äter. Vi blir sömniga, vi sover. Vi fattar tycke för någon av det andra könet, vi älskar. Vi hör någon tala ett främmande språk, vi blir intresserade och lär oss ord och fraser på detta språk.

.
.

Formen är där hela tiden. Den är just så här.

.
.

C.S. Lewis beskrev en gång tron som att flyta på vatten. Man vågar luta sig bakåt i vattnet, förlora fotfästet och lita på vattnets bärkraft. Formen för liv är just sådan - den går att lita på.

.
.

Ett hjälpmedel jag rekommenderar vissa personer är att inte blanda in olika innehåll i formen. Innehållen kommer och går, men formen består. Innehållen bär sällan så långt. Ofta skapar de sorger. Men formen bär allt, den lever och litar på livet.

.
.

Den levande formen ger frid, inte i första hand aktivism. Verksamheten frigörs, det är sant. Men den blir inte en projektion om vad som måste göras. Handlingen börjar och slutar med sig själv så att säga.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0